Cairns (deel 1) - 14, 15, 16 augustus

16 augustus 2024 - Cairns, Australië

Vanochtend zijn Ferry en ik al heel vroeg wakker (iets voor 6.00 uur) en zien we vanuit de villa in Diwan, de zon opkomen. De moeite waard om uit bed en naar buiten te gaan. We horen de vogels in de jungle ontwaken en in de lucht vliegt een hele grote vleermuis waar we de vleugels van horen suizen. Buiten de dierengeluiden om, is het compleet stil. Bijzonder hoor. We maken wat foto's van de zonsopkomst en gaan dan nog weer even terug in bed. Om acht uur staan we op, doen alles wat we moeten doen en vertrekken om 10.00 uur richting Cairns. Als we bij het pontje aankomen, hebben we geluk; we kunnen er gelijk oprijden.

Het is een mooie rit, want we rijden pal langs de zee. Onlangs las ik ergens dat het strand van Palm Cove uitgeroepen was tot mooiste strand van Noord Queensland. Palm Cove ligt vlak boven Cairns, dus hier rijden we even langs. Het is zeker een mooi strand, maar wij hebben inmiddels toch een aantal stranden gezien die bij ons nog hoger op het lijstje staan.

In Cairns rijden we het centrum in om de stad een beetje te verkennen. We zetten de auto bij de Lagoon neer. We kijken of we moeten betalen voor het parkeren, maar we zien geen automaat en ook achter de voorruit van de buurman ligt geen parkeerkaartje. De Lagoon is prachtig en er wordt flink gebruik van gemaakt. Hier willen de kinderen dus zeker komende dagen een keer naartoe om te zwemmen. We kopen iets in een souvenirwinkeltje en lunchen bij de Mac. Het valt ons op dat er veel daklozen/verslaafden rondhangen in de stad.
Wanneer we terug lopen naar de auto zien we dat er een wit bonnetje op onze voorruit geplakt zit. En eveneens bij de buurman 😳. Blijkt dat het toch betaald parkeren is en dat de betaalautomaat niet eens zo gek ver bij onze auto vandaan staat. Hebben we gewoon alle vier even gemist, oeps...75 dollar armer.

We rijden vanuit het centrum naar ons resort, dat ontzettend groot blijkt te zijn. Het lijkt wel een dorpje op zichzelf met een converentiezaal, drie zwembaden, een bar, een restaurant, een kapper, een massagesalon en een midgetgolfbaan. Er verblijft ook een grote groep scholieren uit Nieuw Zeeland op het park. Het is een prima plek voor onze laatste vijf nachten.

De volgende dag hebben we een excursie naar Kuranda geboekt. Kuranda is een voormalig Aboriginal-dorp midden in het regenwoud. Tegenwoordig is het vooral een toeristische trekpleister met veel winkeltjes, markten, eetgelegenheden en galerieën. We worden rond 9.45 uur met een bus bij het resort opgehaald en naar de Skyrail gebracht. Dit is een kabelbaan van 7,5 kilometer die ons in ongeveer 50 minuten van Cairns naar Kuranda brengt. Vanuit de gondel hebben we een geweldig uitzicht over het regenwoud.

Onderweg zijn er twee tussenstations waar je uit kunt stappen. Wij besluiten bij het tweede station uit te stappen. Via een kort pad komen we bij een uitkijkpunt vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over de Barron Falls. Vervolgens pakken we weer een gondel die ons naar Kuranda brengt.
We wandelen door het gezellige dorp en bezoeken heel wat winkeltjes. We eten wat en lopen door een vage markt waar vooral een combi van wierook en wietlucht hangt.
Kuranda wordt overspoeld door Chinezen. Je zou bijna geloven dat we ons in Azië bevinden in plaats van in Australië.

Om weer in Cairns te komen, nemen we op de terugweg niet de Skyrail, maar de Kuranda Scenic Railway. Oorspronkelijk is dit spoor aangelegd als route tussen de mijnen en de zee. Het is een lange, mooie, oude trein (bouwjaar +/- 1900) en doet wat denken aan de Hogwarts Express. De reis van 33 kilometer wordt afgelegd in twee uur. De trein heeft dus niet echt de vaart erin; ook wel begrijpelijk want het spoor is deels tegen een rotswand aan gebouwd en gaat door smalle tunnels en over hoge bruggen. Maar na twee uur hebben we wel even genoeg van de omgeving gezien.

Aangekomen op Cairns Central Station, duiken we een shoppingmall in. Na al het natuurgeweld van de afgelopen weken, is even winkelen in een 'echt winkelcentrum' ook wel even fijn. Het is koopavond, dus we hebben alle tijd.
Terugkomen bij het resort vraagt nog wat uitzoekwerk, maar uiteindelijk hebben we een bushalte gevonden waar een bus langs rijdt die ook dichtbij ons verblijf stopt. Een ritje met de bus kost per persoon maar 50 cent! Zo compenseren we de bekeuring weer een beetje 😉.

Op vrijdagochtend gaan we naar Rusty's Market, een grote markthal in Cairns met veel streetfoodkraampjes, groente/fruit, sieraden, schelpen etc. We slenteren er heerlijk rond en eten ondertussen verse ananas en watermeloen.
Als we buiten de markthal staan, lopen we naar een hele grote souvenirwinkel. Ze hebben echt hele leuke dingen en hebben een goede klant aan ons. Tja, we zijn hier maar één keer, dus laten we toch wat prullaria als aandenken meenemen.

Marijn heeft, na zoveel weken, echt dringend een knipbeurt nodig. We lopen bij wat barbershops naar binnen; helaas hebben deze pas later in de middag plek. Naast de laatste barbershop zit een dames/heren-kapper. Deze ziet er ook prima uit en ze hebben direct plek. Na een wasbeurt en een hoofdmassage, mag Marijn in het Engels uitleggen wat hij wil. Ondertussen krijgen Ferry, Jade en ik wat te drinken. Na een half uur staan we weer buiten en ziet Marijn er weer keurig uit.

Terug bij de markthal halen we wat te eten bij de streetfood-kraampjes, want het is onderhand lunchtijd. Marijn gaat aan de chickenwings, Jade en Ferry kiezen een crêpe en ik heb bij een kraampje gluten- en koemelkvrij bananen-blueberry-brood gekocht (ga ik thuis zeker een recept van zoeken 😋).
In de middag gaan we lekker even zwemmen op ons resort.

Morgen staat onze laatste excursie gepland: snorkelen en op een glasboot in the Great Barrier Reef. We hebben speciaal een onderwatercamera aangeschaft, dus hopelijk zien we een paar mooie vissen.

1. Maaike Ruijsch:
    16 augustus 2024
    Mooi verhaal weer. Jammer van die boete, maar dat mag de pret niet drukken volgens mij. Veel plezier nog!
  2. Guido:
    16 augustus 2024
    Verlies gewoon nemen en lekker genieten. Veel snorkel plezier en maak een paar mooie plaatjes 🤿 📸
  3. Bjorn:
    16 augustus 2024
    Die zonsopkomst moet magisch zijn geweest, en dat bananen-blueberry-brood klinkt heerlijk. Ach ja, boete.. er zijn ergere dingen. Geniet van de laatste dagen en veel plezier met het snorkelen op het Great Barrier Reef! Hopelijk levert de onderwatercamera geweldige herinneringen op! 😁
  4. Willemijn:
    17 augustus 2024
    Klinkt weer als een paar mooie dagen! Geniet nog van de laatste paar in Australië 😊
  5. Inge:
    17 augustus 2024
    Ziet er allemaal weer fantastisch uit! Nog een paar dagen flink genieten!
  6. Nienke:
    20 augustus 2024
    Wat gaaf weer en ik hou me aanbevolen voor het recept!